Från Stavsnäs till Sandhamn: en skärgårdsdröm

08 februari 2024 Lotta Alberius

editorial

Stavsnäs vinterhamn och Sandhamn är två pärlor i Stockholms skärgård som erbjuder en unik kombination av naturskönhet, historiska sevärdheter och avslappnad öatmosfär. Att resa mellan dessa destinationer är inte bara en transportsträcka, det är en upplevelse i sig. Följ med på en resa över det glittrande vattnet där du kommer att upptäcka det natursköna landskapet, rika kulturlivet och de spännande aktiviteterna som finns tillgängliga i dessa charmiga skärgårdsidyller.

En resa genom skärgården

Stavsnäs, beläget på Värmdöns sydvästra sida, är startpunkten för många besökare som vill utforska Stockholms skärgård. Från Stavsnäs Vinterhamn kan man hoppa på en av de många skärgårdsbåtarna som regelbundet kastar loss mot olika destinationer, till exempel idylliska Sandhamn. Resan går genom en labyrint av gröna öar, holmar och kobbar, där varje sväng öppnar upp för nya fantastiska vyer. Det kristallklara vattnet, de skiftande landskapen och den friska havsluften är medicinal för själen och lockar tusentals besökare årligen.

Att segla från Stavsnäs till Sandhamn är att följa en historisk rutt, använd av sjömän och fritidsseglare under generationer. Överfarten är populär bland både lokalbefolkningen och turister, som söker en paus från stadens puls. Längs vägen kan man få syn på segelbåtar, klassiska ångbåtar och kanske till och med en och annan lekfull säl.

Aktiviteter och attraktioner i Sandhamn

När du kommer fram till Sandhamn möts du av en levande skärgårdsgemenskap. Sandhamn, som är en av de mest östliga punkterna i Stockholms skärgård, har ett rikt utbud av aktiviteter och sevärdheter. Trots sin avlägsna placering, har Sandhamn ett rykte om sig att vara en livlig mötesplats, särskilt under sommarmånaderna då öns gator och krogar fylls av besökare.

Sandhamns segelsällskap spelar en central roll i det maritima livet på ön. Här arrangeras prestigefyllda seglingstävlingar som lockar deltagare och besökare från hela världen. För dem som föredrar landbacken erbjuder Sandhamn också kulturupplevelser som guidade vandringar, museibesök och historiska promenader genom Sandhamns pittoreska by med dess traditionella röda stugor och smala gränder.

Naturälskare kan utforska öns omgivning genom att vandra längs natursköna stigar eller hyra en cykel för att på egen hand utforska Sandhamns omkringliggande natur och badstränder. På sommaren är de fina sandstränderna med sitt klara, turkosblå vatten en fristad för solbadare och badgäster.

stavsnäs sandhamn

Mat  och logi: en smak av skärgården

Ingen tur till Stockholms skärgård är komplett utan att man njutit av de kulinariska upplevelser som erbjuds. I Sandhamn kan du njuta av allt från färska skaldjur och lokalfångade fiskrätter till klassiska sommarkaféer som serverar hembakat bröd och skärgårdsklassiker. De många restaurangerna och caféerna erbjuder inte bara god mat utan också vacker utsikt över det omgivande landskapet, vilket gör varje måltid till något alldeles extra.

För den som vill förlänga sin vistelse finns ett brett urval av boendemöjligheter, från enkla stugor till lyxiga hotell. Gästhamnen i Sandhamn är också väl förberedd för att ta emot besökare som kommer med egen båt och vill njuta av skärgårdslivet över natt eller längre tidsperioder.

Planera din resa med Roslagens Sjötrafik

Om du är på väg till Stavsnäs Sandhamn och letar efter ett pålitligt och angenämt sätt att resa genom skärgården, rekommenderas Roslagens Sjötrafik. Med regelbundna turer från Stavsnäs och kunnig personal ombord kan du se fram emot en trygg och njutbar resa till ditt skärgårdsäventyr. Oavsett om du är på jakt efter en avkopplande dagstur eller en längre semester i skärgårdens famn, erbjuder Roslagens Sjötrafik den perfekta lösningen för din färd över vattnet från Stavsnäs till Sandhamn.

Förbered dig på en resa som levererar både skönhet och minnen för livet. Upptäck hemligheterna och skatterna i den svenska skärgården från komforten av en båt, och låt äventyret börja.

Fler nyheter