Skydda din bil effektivt med stenskottsfoliering

22 januari 2024 Maja Bergman Lindberg

editorial

I takt med att vi spenderar allt fler timmar på vägarna ökar också risken för att våra fordon utsätts för slitage och skador. En av de vanligaste formerna av yttre skador på bilar är stenskott. Dessa kan leda till repor, rost och i värsta fall kostsamma skador på lacken. Det är här stenskottsfoliering kommer in som en räddare i nöden. I den här artikeln kommer vi att diskutera vad stenskottsfoliering innebär, dess fördelar och hur du kan få din bil behandlad för att hålla den i toppskick över tid.

Vad är stenskottsfoliering?

Stenskottsfoliering är en teknik där ett transparent skyddsfilmlager appliceras på bilens mest utsatta delar, såsom framkant på huven, stötfångare, speglar och ibland även sidor och dörrhandtag. Filmen är tillverkad av en hållbar polyuretan eller liknande material som är både flexibelt och starkt. Det fungerar som en barriär mellan din bil och omvärldens skador orsakade av stenar, grus, vägsalt, insekter och andra skadliga element.

stenskottsfoliering

Fördelar med stenskottsfoliering

Huvudfördelen med stenskottsfoliering är att det bevarar bilens originalfärg och skyddar mot mindre repor och slitage. Genom att skapa en skyddande barriär minimerar folieringen risken för rost och andra skador som kan påverka bilens värde negativt och dess utseende. Folien är inte bara ett skydd; den är också nästan osynlig och påverkar inte bilens utseende. Det är en praktisk investering eftersom det kan hjälpa till att bibehålla bilens återförsäljningsvärde. Dessutom är folien självläkande, vilket innebär att mindre repor kan försvinna över tid som ett resultat av värme, antingen naturligt eller genom applicerad värme. Installationen är snabb och kan göras av professionella inom ett par timmar, beroende på bilmodell och omfattning av folieringen som önskas. Det är dock viktigt att notera att för bästa resultat och långvarigt skydd bör installationen göras av kvalificerade specialister med erfarenhet och tillgång till rätt utrustning.

Installation och underhåll

För att få bästa möjliga skydd är det viktigt att din stenskottsfoliering installeras korrekt. Detta arbete bör utföras av en kvalificerad och erfaren tekniker. Under installationen rengörs ytan noggrant innan folien skärs till rätt storlek och form för din specifika bilmodell. Den appliceras sedan varsamt utan luftbubblor för ett nästan osynligt finish. När det kommer till underhåll är stenskottsfolie relativt lågt underhåll. Den kan tvättas och vaxas precis som resten av bilen, men man bör undvika högtryckstvätt nära kanterna på folien för att undvika att lyfta upp den. Om folien skulle bli repad eller skadad över tid kan den sektionen enkelt bytas ut av en professionell utan att påverka resten av folien eller bilens lack.

Fler nyheter